Film, teater og kunst

Filmer på Vega Scene

Teaterforestilling på Grusomhetens Teater

Kunst- og fotoutstillinger i Krypten og på Youngstorget

Vega Scene

Fredag 17:00

Vega Scene, sal 2

Tårnet

Tårnet handler om Wardi, en elleve år gammel jente som er fjerde generasjons flyktning fra Palestina. Familiens hus er et tårn i en flyktningleir i Libanon, der hver generasjon bygger på en etasje.


Wardis oldefar Sidi har bodd i leiren siden han flyktet fra sitt hjem i 1948. Nå er han døende, men har hele livet holdt fast ved drømmen om å flytte tilbake, og bærer nøkkelen til huset der hjemme som en amulett rundt halsen.


Når Wardi begynner å lete seg gjennom familiehistorien for å forstå mer av oldefarens tapte håp, får hun for første gang høre om al-Nakba eller «katastrofen», fordrivelsen fra det som var Palestina.


Tårnet er basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter Mats Grorud da han bodde i en flyktningleir i Beirut. Den kombinerer dukkeanimasjon og 2D-animasjon for å gi liv til det som er blitt en rørende og engasjerende fortelling.



Fredag 19:45

Vega Scene, sal 2

Gazas Tårer

Vibeke Løkkeberg har i samarbeid med Gazas befolkning maktet å sette sammen dette vitnesbyrdet fra innsiden av det fengselet som Gaza i realiteten er. I Gazas Tårer får en se hva som egentlig skjedde, skildret via beretninger fra tre barn som opplevde å få sine familier utradert, og ble vitne til drap og lemlestelser som ville være nok til å traumatisere ethvert menneske for livet.


Løkkeberg har villet lage en film om disse barna og deres gruoppvekkende skjebner. En slik film vil nødvendigvis ikke være en film om forsoning, men et rasende rop om at denne type gjengjeldelsesaksjoner ikke kan aksepteres av verdenssamfunnet.

Grusomhetens Teater

How to make a revolution

Dokumentarteater om menneskerettighetsaktivisten Issa Amro av Einat Weizman, med Einat i rollen som seg selv, og Tamer Nafar i rollen som Issa Amro.


Issa Amro er en av de 0,03% palestinerne som har blitt frikjent i en israelske militærdomstol. Med utgangspunkt i rettssakens teatrale absurditet fortelles hans historie om politisk oppvåkning og erkjennelse. Og om veien fra hevngjerrig sinne til organisert, strategisk ikkevoldelig motstandskamp mot okkupasjonsmakten. 

De lange linjene i palestinsk undertrykkelseshistorie viser hvordan Israel bygger videre på britisk kolonialistisk tradisjon og brutalitet. Det historiske perspektivet flettes sammen med Amros historie.


Samtale med Einat Weizman og Issa Amro, ledet av Finn Lunker, etter filmen

19:00

Grusomhetens Teater

Krypten

13. – 15. mai

12:00-19:00

Utstilling med 16. oktober-gruppen - Ayman Al-Amraiti
Utstilling via Visualising Palestine
Nakba-film: En kortfilm av Anine Wiesner Barg
Nakba 75: utstiller Tariq Abdu-UNRWA-samlingen.


14:00-15:00

Panelsamtale med Issa Amro, Eitay Mack og Torstein Dahle. Samtalen er på engelsk.

Vendt mot Nakba

Gjennom utstillingen utforskes den palestinske opplevelsen av Nakba (Katastrofen) i 1948. Fra 13. til 15. mai presenterer vi fire utstillinger som samlet gir kraftfull innsikt i palestinsk historie, identitet og kamp.


Den palestinske mennenskerettsforkjemperen Issa Amro, Eitay Mack og Torstein Dahle vil samtale om Nakba og den pågående katastrofen slik den utspiller seg i dagens Palestina. Samtalen vil også inkludere en diskusjon om norsk aktivisme. Ayman Al-Amraitis fotoutstilling forteller historien om en eldre palestinsk mann som opplevde Nakba, mens Visualizing Palestine presenterer infografikk og data for å formidle palestinsk historie og virkelighet. En kortfilm gir oss minner fra tre norsk-palestinere som overlevde Nakba og med fotoutstillingen fra UNRWAs arkiver blir også den palestinske flyktningkrisen presentert. Ikke gå glipp av denne sterke og tankeprovoserende utstillingen i Krypten, Kulturkirken Jakob.

Youngstorget

Eyes of Children

Eyes of Children er et fotoprosjekt for og med barna i Rashedieh. Det har eksistert siden 2009, med nesten årlige utstillinger. Rundt 25-50 barn i leiren får utdelt kameraer, og dokumenterer livet og hverdagen gjennom sine øyne, med både bilder og film. De er så med på å velge ut sine favorittbilder, og skriver tekster til noen av bildene, før de stilles ut både i leiren og flere steder her i Norge. 


La barna ta deg med gjennom Rashediehs gater, strandlinje, omkringliggende åkrer og hverdagsliv i lek og alvor.

10. – 16. mai

12:00-18:00

Utstilling